Liza » Specials » Tuinstijlen
Liza: Informatie van A tot Z

Het kiezen van een tuinstijl

Het kiezen van een tuinstijl Het kiezen van een tuinstijl is o.a. afhankelijk van de smaak van de gebruiker, de stijl van het huis en de hoeveelheid beschikbare tijd om de tuin te onderhouden. In deze special een aantal tuinstijlen. Een combinatie van stijlen is ook mogelijk

De cottagetuin/ landelijke tuin

De basis van een cottagetuin is eenvoudig. De borders zijn vaak rechthoekig en deze zijn gevuld met uitbundig bloeiende beplanting waarbij elke border zijn eigen sfeer uitstraalt. Priëlen, bankjes en andere brocante brengen sfeer in de tuin.

De landelijke tuin

Deze is zeer ruim en verdeeld in verschillende ruimtes. Er is ruimte om te ontspannen of om je juist in te spannen, (zwembad) voor een bloemenweide, boomgaard of vijver. Dichtbij huis heerst er orde in de tuin maar verderop is de indeling en beplanting losser en natuurlijker.

De klassieke/formele en de georganiseerde tuin

In de klassieke tuin heerst orde en symmetrie. De beplanting is ingetogen. De blikvangers in deze tuin zijn vazen, ornamenten, een vijver of vormsnoei. Aan weerszijden van een centraal punt is de indeling hetzelfde.

De georganiseerde tuin

De basis in deze tuin is rustig maar de beplanting mag uitbundig zijn. Het materiaalgebruik is divers en dat mag ook een blikvanger zijn. Er zijn ook niveauverschillen gemaakt. Dit zijn bijv. trapjes of verhoogde borders.

De moderne tuin/ fusiontuin

De moderne tuin straalt rust uit en bestaat daarom vooral uit lege ruimtelijk ogende vlakken. Het gebruikte materiaal is groot, strak en wordt beperkt tot een paar verschillende soorten zodat de tuin zijn rustige uitstraling behoudt. Herhaling is belangrijk zowel in materialen (potten) als bij de beplanting.

De fusiontuin

Dit is een combinatie van verschillende stijlen. Eigenlijk kan en mag alles zowel in het materiaalgebruik als bij de keuze voor de beplanting als het eindresultaat maar klopt en de tuin in harmonie is.
De klassieke/formele tuin en de georganiseerde tuin

De klassieke/formele tuin en de georganiseerde tuin

De formele tuin kenmerkt zich door symmetrie, herhaling en orde. De tuin wordt opgedeeld met in vorm gesnoeide hagen. De tuin is in evenwicht waarbij de ene helft van de tuin het spiegelbeeld is van d…
Een cottagetuin / landelijke tuin

Een cottagetuin / landelijke tuin

Overvloedig bloeiende borders en het schijnbare gebrek aan orde zijn kenmerken die passen bij een cottagetuin. Toch is de tuin ingedeeld in eenvoudige rechthoekige vakken. De landelijke tuin heeft een…
Moderne tuinen / fusion tuinen

Moderne tuinen / fusion tuinen

Strakke lijnen en een overzichtelijke ruimte zijn kenmerken van de moderne tuin. Er wordt vaak gebruik gemaakt van grote, gladde materialen. Plantenvakken zijn gevuld met één soort beplanting. De verh…
Gepubliceerd door Liza op 05-10-2010. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
Schrijf mee!