Liza » Specials » Zaad oogsten en zaaien

Voorzaaien en planten

Voorzaaien en planten Aan het eind van de zomer wordt het zaad geoogst. Het bewaarde zaad wordt vanaf februari voorgezaaid. Zodra het tuinseizoen begint mogen de jonge plantjes in de volle grond verder groeien. Vanaf eind april zaai je in volle grond. De zaadjes hebben vochtige, goed doorlatende grond nodig om te kunnen kiemen en te groeien.

Het oogsten

Zaad rijpt in de zomer waarna het kan worden geoogst. De oogst mag niet te vroeg plaatsvinden omdat onrijp zaad niet kiemt.Verzamel het zaad op een zonnige, droge dag en bewaar het soort bij soort in enveloppen of bakjes. Schrijf op van welke plant het zaad afkomstig is.

Voorzaaien

Vanaf februari kan er worden voorgezaaid in potjes of in een zaaibak. Zodra het tuinseizoen begint zet je de jonge plantjes in de volle grond. Voor het zaaien gebruik je zaai en stekgrond, dit strooi je in een bak waarna je de aarde vochtig maakt met een plantensproeier. Het zaad ontkiemt alleen in vochtige aarde, besproei de aarde daarom geregeld.

Zaaien bij langdurige droogte

Vanaf eind april zaai je meteen in de volle grond. Als het lange tijd droog is geweest moet er eerst worden gesproeid omdat het zaad anders niet kiemt en de plantjes slecht zullen groeien. Bewerk de grond dan oppervlakkig vlak voor het zaaien. Week de zaden voor zodat ze vocht op kunnen nemen en gemakkelijker kiemen. Zaden en plantjes hebben vooral water nodig bij het zaaien, uitplanten en tijdens droge periodes.

Voordat de jonge plantjes in de volle grond worden geplant moet je ze afharden. Dat betekent dat ze moeten wennen aan de lagere temperaturen buiten en de verschillende weersomstandigheden. Zet de plantjes buiten neer op een zonnige plek uit de wind. Begin met een paar uur en bouw dit langzaam verder op. Vanaf half mei als de kans op vorst klein is mogen ze in de volle grond worden geplant.
Het oogsten en zaaien van zaden

Het oogsten en zaaien van zaden

Planten vormen zaad in de zomer. In het najaar of de herfst, als de plant is uitgebloeid, kan het zaad worden geoogst. De zaadjes zitten vaak in de uitgebloeide bloemen. Soms kun je ze er zo uit schud…
Het voorzaaien van planten

Het voorzaaien van planten

Wil je zo lang mogelijk genieten van het tuinseizoen? Begin dan al vroeg in het voorjaar met het voorzaaien van groenten, eenjarigen en andere planten en plant ze rond half mei in de volle grond. Hoew…
Het zaaien en oogsten van groenten met een korte teeltijd

Het zaaien en oogsten van groenten met een korte teeltijd

Teel je eigen groenten met snel resultaat. Snelgroeiende groenten zoals sla, tuinkers, raapstelen, spinazie, andijvie, rucola, radijs en snijbiet liggen al na enkele weken op het bord. Zaaien in maart…
Wortels uit eigen tuin - zaaien, bemesten, oogsten

Wortels uit eigen tuin - zaaien, bemesten, oogsten

Wat is er nu lekkerder dan wortels uit eigen tuin? Wortels uit eigen tuin zijn veel smaakvoller dan wortels uit de winkel. Er zijn verschillende soorten wortels die gespreid kunnen worden geoogst. Bos…
Zaaien of planten bij langdurige droogte

Zaaien of planten bij langdurige droogte

Langdurige droogte zorgt voor problemen als er gezaaid of geplant moet worden. Zaden kiemen niet en planten groeien slecht. Ze verdrogen en de bloemknopvorming (in het volgende jaar) wordt bij fruitbo…
Gepubliceerd door Liza op 12-04-2013, laatst gewijzigd op 16-03-2019. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pixaline, Pixabay
  • https://www.pokon.nl/blog/Zelf-zaden-oogsten/