Liza » Specials » Tuinontwerp
Liza: Informatie van A tot Z

Het ontwerpen van een tuin

Het ontwerpen van een tuin Bij de aanleg van een nieuwe tuin is de voorbereiding belangrijk. De tuin moet voldoen aan de wensen van de eigenaar. Er kan een hele nieuwe tuin worden aangelegd maar ook een verandering aan de bestaande tuin is mogelijk. Als laatste kan de ruimte ingevuld worden met beplanting die past bij de stijl en grondsoort van de tuin.

Het ontwerpen

Het basisontwerp van een tuin moet goed zijn zodat kleine veranderingen in de toekomst gemakkelijk gerealiseerd kunnen worden. De stijl van de tuin , het onderhoud, zichtlijnen, texturen, materiaalgebruik, verlichting en het besteedbare budget zijn enkele punten waarmee rekening gehouden moet worden.

De voorbereiding

Het uitvoeren van een ontwerp kunt u zelf doen of uitbesteden aan een hovenier. Voordat het ontwerp kan worden uitgevoerd moeten vergunningen zijn aangevraagd, er moeten afspraken worden gemaakt met een hovenier, materialen moeten worden uitgezocht, het terrein kan worden ontdaan van overbodige elementen en kabels voor verlichting en elektriciteit moeten zijn aangelegd.

Het beplantingsplan

Als laatste wordt de beplanting geplant. Bij het kiezen van planten is de grondsoort en standplaats belangrijk zodat de planten goed gedijen. Om het hele jaar te kunnen genieten van een mooie tuin is het goed om rekening te houden met de seizoenen, vorm, blad, hoogte en textuur van de beplanting.
Het ontwerpen van een tuin, hoe doe je dat?

Het ontwerpen van een tuin, hoe doe je dat?

Wil je zelf een ontwerp maken voor de tuin? Houd dan rekening met de ligging en afmeting van de tuin, je eigen wensen, de functie van de tuin, het onderhoud, het plaatsen van verlichting, het materiaa…
Een bestaande tuin veranderen of een nieuw ontwerp

Een bestaande tuin veranderen of een nieuw ontwerp

Is je tuin aan verandering toe? Dan kun je een nieuwe tuin ontwerpen, of de bestaande tuin veranderen. Bij het ontwerpen van een nieuwe tuin hoef je geen rekening te houden met de bestaande tuin. Er z…
Het ontwerpen van een beplantingsplan

Het ontwerpen van een beplantingsplan

In een nieuw tuinontwerp neemt de beplanting een belangrijke plaats in. Beplanting geeft een tuin structuur, het biedt beschutting, zorgt voor diepte- en hoogtewerking en geeft schaduw. Bij het kiezen…
Gepubliceerd door Liza op 26-08-2010. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
Schrijf mee!