Liza » Specials » Plukbloemen

Bloemen zaaien en plukken

Bloemen zaaien en plukken Een hele zomer verse bloemen in huis? Met een eigen pluktuin ligt dat binnen handbereik. Een pluktuin hoeft niet veel ruimte in te nemen. Een klein stukje van de tuin, slim ingedeeld, is al voldoende. Het leuke van een pluktuin is dat je moet blijven plukken. Zo stimuleer je de groei en bloei van de plant. Stop je met plukken? Dan stopt de plant zijn energie in het vormen van zaad en ontstaan er geen nieuwe bloemen meer.

Het zaaien van bloemen

In principe kun je op elke plek bloemen zaaien bijv. in een hoekje van de tuin of in het weiland. Bloemen hebben tijd nodig om te groeien. Zaai je in een weiland? Houd er dan rekening mee dat je het gras niet kunt maaien. Daar staat tegenover dat bloeiende grassen en bloemen een voedingsbron zijn voor insecten, vlinders en vogels. Zaadmengsels kun je zelf maken door verschillende zaden te mengen, maar er zijn ook zaadmengsels te koop.
Er zijn mengsels die
  • Insecten aantrekken
  • Zijn samengesteld op geur of kleur
  • Bestaan uit biologische zaden
  • Eetbare bloemen bevatten
  • rekening houden met de grondsoort

Het aanleggen van een pluktuin

Een pluktuin hoeft niet groot te zijn en is gemakkelijk aan te leggen. Heb je niet veel ruimte? Dan kun je ervoor kiezen om een zaadmat te planten. Een zaadmat bestaat uit twee lagen papier met zaad ertussen. Je kunt het op de gewenste maat knippen. Het materiaal is natuurlijk en lost helemaal op. Het houdt ook onkruid tegen. Na vijf tot zes weken bloeien de bloemen. De meeste bloemen houden van een plekje in de volle zon en hebben geregeld water nodig. Houd ook rekening met de grondsoort. Door bloemen te zaaien met een verspreide bloei kun je tot in het najaar bloemen blijven plukken. Combineer eenjarige bloemen en planten met vaste planten. Het zorgt voor structuur in de tuin wanneer het groeiseizoen voorbij is.

Een pluktuin onderhouden

Een pluktuin heeft niet veel onderhoud nodig. Het bestaat uit onkruid weg halen en dode bloemen en lelijk blad verwijderen. In het vroege voorjaar bemest je de grond met organische meststof of compost. Dit is ook afhankelijk van het zaadmengsel. Eenjarigen hebben daarnaast maandelijks extra meststoffen nodig.

Het maken van een boeket

Na het zaaien en verzorgen van de bloemen is het tijd om ze te plukken en te verwerken in een boeket. Pluk de bloemen in de ochtend. De stelen zijn dan nog stevig en het boeket zal langer vers blijven. Probeer de bloemen af te snijden met een lange steel. Als je het boeket in de vaas wilt zetten, kun je ze nog een keer aansnijden.Voeg snijbloemenvoedsel toe om de levensduur van het boekt te verlengen.
Een pluktuin aanleggen, hoe doe je dat?

Een pluktuin aanleggen, hoe doe je dat?

Wil je boeketten maken met bloemen uit eigen tuin? Leg dan een pluktuin aan! Bij het aanleggen van een pluktuin is de ligging van de tuin belangrijk. De meeste bloemen houden namelijk van een plekje i…
Een natuurlijke wei met verschillende bloemen

Een natuurlijke wei met verschillende bloemen

Weilanden worden intensief bewerkt en bemest voor een hogere productie. Daarmee zijn de verschillende bloemensoorten voor een groot gedeelte uit de wei verdwenen, maar ook de insecten die daar op af k…
Hoe maak je een boeket van bloemen uit de pluktuin?

Hoe maak je een boeket van bloemen uit de pluktuin?

In de zomermaanden levert een pluktuin voldoende bloemen op om mooie boeketten van te maken. Bloemen pluk je vroeg op de dag, dan zijn de stengels stevig en de bloemen mooi. Een boeket stel je samen o…
Boeketten maken met vaste snijbloemen uit de tuin

Boeketten maken met vaste snijbloemen uit de tuin

Voor het schikken van mooie boeketten, met bloemen uit eigen tuin, kun je eenjarige planten en plukbloemen uit zaadmengsels gebruiken. Maar er zijn ook vaste planten die heel geschikt zijn om te plukk…
Gepubliceerd door Liza op 10-06-2011, laatst gewijzigd op 05-03-2019. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: RitaE, Pixabay (bewerkt)